Hästutrustning

Som passar hästar och med känsla för hästen

Mer information hittar du på Tärnsjö Garveri www.tarnsjogarveri.com

 

Bågdäckel

Efter många års samarbete kring selar och utrustning för arbete i töm utvecklade  jag tillsammans med Tärnsjö Garveri den här bågdäckeln som för hästen  är en optimal utrustningen. Utrustningen är tillverkad i vegetabilgarvat läder och ligger optimalt eftersom bossorna alltid följer hästens kroppsform tack vara bågen.

Bågen finns i fyra olika utföranden: Standardbredd 30 cm, 35 cm, lindad eller olindad samt förhöjd båge för hästar med hög manke (eller muskelfattiga).

Förhöjd båge med extra höga tömringar. I de flesta fall är det fullt tillräckligt med standardbågen.

För utbildare som träffar olika typer på hästar och för att underlätta ett ”uppresande tygeltag” så kan det förekomma ett behov av denna typ av båge.

Det finns 4 olika längder på gjordar:

Mini, Small, Medium, Large, Medium resår.

 

Svanskappa

Svanskappa är inget måste men rekommenderas då den hjälper till att hålla däckeln på plats utan att gjorden behöver dras åt. Detta bidrar till att hästens andning underlättas och har lättare att slappna.

De flesta hästar som är hanterade och utbildade har inga bekymmer medan en och annan blir besvärad viket vanligtvis är av övergående karaktär.

 

Tömmar

En standardtöm för körning har en tjocklek på mellan 4-4,5 mm och blir för tung då längden ökar.

Därför tog vi fram tömmar som är 3 mm för att ge en optimal känsla och funktion.

Tömmarna finns i längder 16 och 14 m som standard men går att beställa i önskad längd.

 

Tömförkortare

Genom att dela tömmen på mitten och använda denna tömförkortare kan en 16 m töm halveras till 8 m vilket kan vara lämpligt vid t.ex. arbete på lång tygel.

 

Stabiliseringsrem för bett

Om hästen inte är komfortabel med betslet  är det svårt att kommunicera och hitta en positiv utveckling. Hästens mun är känslig, vilket också varierar på olika individer. Därför kan det ibland vara en hjälp att avlasta hästens mun genom att använda denna stabiliseringsrem. Lär mer om hästens mun och betsling i boken ”Hästens förutsättningar för arbete”

 

Kapson

Kapsonen är en värdefull utrustning som ofta har fallit i glömska. Många gånger för att de inte finns tillgängliga i en ändamålsenlig modell. dels för att kunskapen om hur den används vid unghästutbildning tappats.

Den här modellen har ett fast järn i två olika utföranden vilket gör att kapsonen ligger stadigt. Den är också justerbar så att den passar häst-ponny.

 

Sidepull

Det finns många hästar, yngre som äldre,  som av olika skäl uppskattar ett bettlöst alternativ. Den här modellen finns i två storlekar. Ponny/cob, Full.

 

Selar

Jag rekommenderar Lilian Ågren och Flex-selen.

Lilian Ågren:  www.flexselen.se

Design - Linearis | © Anders Eriksson - Hästutbildning