Hästutrustning

I samarbete med Tärnsjö Garveri.

Med känsla för hästen

Beställning och mer information hittar du på Tärnsjö Garveri www.tarnsjogarveri.com

 

Bågdäckel

Efter många års samarbete kring selar och utrustning för arbete i töm utvecklade jag tillsammans med Tärnsjö Garveri den här bågdäckeln under 2007.

Utrustningen är tillverkad i miljöcertifierat svenskt vegetabiliskt garvat läder och ligger optimalt eftersom bossorna alltid följer hästens kroppsform tack vare den ledade bågen.

Däckeln har from 2019 utvecklats med en högre båge med tömringar i syfte att ge mer utrymme för manken. De översta ringarna kan ge samma funktion som ett ” uppresande tygelhjälp” vid ridning och kan vara till stor hjälp på vissa hästar.

 

Däckelgjord

Däckelgjorden tillverkas numera med foder och resår men finns även som tidigare utan foder. Däckelgjorden bestämmer omkretsen för tömkörningsdäckeln och finns i 4 storlekar: large, medium, small, mini.

Den fodrade gjorden med resår minskar risken för skav och gör att däckeln ligger mer stilla även utan svanskappa.

 

Svanskappa

Svanskappans uppgift i körsammanhang är att förhindra att däckeln glider framåt då den hjälper till att hålla däckeln på plats utan att gjorden behöver dras åt. Detta bidrar till att minska trycket på muskulatur, bröstben och underlättar andningen vilket gör att hästen blir mer bekväm och har lättare att arbeta avspänt.

De flesta hästar som är hanterade och utbildade har inga bekymmer av svanskappan medan vissa outbildade och känsligare individer kan reagera vilket vanligtvis är av övergående karaktär.

 

Tömmar

En standardtöm för körning har en tjocklek på mellan 4-4,5mm och blir vanligtvis alldeles för tung  vid arbete i töm framförallt då avståndet till hästen ökar.

Av den anledningen tog vi fram tunnare tömmar som är 3 mm för att ge en optimal känsla och funktion. Tömmarna finns i längder 16, 14, 12, 10 meter.

 

Tömförkortare

Genom att använda denna tömförkortare och dela tömmen på mitten kan tex en 16 m töm halveras till 8 m vilket kan vara lämpligt vid t.ex. arbete på lång tygel.

 

Stabiliseringsrem för bett

Om hästen inte är komfortabel med betslet är det svårt att kommunicera och hitta en positiv utveckling. Hästens mun är känslig, vilket också varierar på olika individer. Därför kan det ibland vara en hjälp att avlasta hästens mun genom att använda denna stabiliseringsrem. Lär mer om hästens mun och bett i boken ”Hästens förutsättningar för arbete”

 

Kapson

Kapsonen är många gånger en värdefull utrustning vid utbildning av såväl unga som äldre hästar.

Den här modellen har ett fast järn vilket gör att kapsonen ligger stadigt. Den är också justerbar så att den passar både häst och ponny.

Att använda kapson vid t ex longering borde snarare vara en regel än ett undantag!

 

Sidepull

Det finns många hästar, yngre som äldre som av olika skäl uppskattar ett bettlöst alternativ. Den här modellen är mycket flexibel och passar såväl häst som ponny.

 

Selar

Sadelmakare Lilian Ågren:  www.flexselen.se

Design - Linearis | © Anders Eriksson - Hästutbildning