Hästutrustning

I samarbete med Tärnsjö Garveri.

Tömkörning

Med känsla för hästen
Beställning och mer information hittar du på Tärnsjö Garveri www.tarnsjogarveri.com

 


Bågdäckel

Bågdäckel

Efter många års samarbete kring selar och utrustning för arbete i töm utvecklade jag tillsammans med Tärnsjö Garveri den här bågdäckeln under 2007.
Utrustningen är tillverkad i miljöcertifierat svenskt vegetabiliskt garvat läder och ligger optimalt eftersom bossorna alltid följer hästens kroppsform tack vare den ledade bågen.
Däckeln har from 2019 utvecklats med en högre båge med tömringar i syfte att ge mer utrymme för manken. De översta ringarna kan ge samma funktion som ett ” uppresande tygelhjälp” vid ridning och kan vara till stor hjälp på vissa hästar.


Däckelgjord

Däckelgjord

Däckelgjorden tillverkas numera med foder och resår men finns även som tidigare utan foder. Däckelgjorden bestämmer omkretsen för tömkörningsdäckeln och finns i 4 storlekar: large, medium, small, mini.
Den fodrade gjorden med resår minskar risken för skav och gör att däckeln ligger mer stilla även utan svanskappa.


Svanskappa

Svanskappa

Svanskappans uppgift i körsammanhang är att förhindra att däckeln glider framåt då den hjälper till att hålla däckeln på plats utan att gjorden behöver dras åt. Detta bidrar till att minska trycket på muskulatur, bröstben och underlättar andningen vilket gör att hästen blir mer bekväm och har lättare att arbeta avspänt.
De flesta hästar som är hanterade och utbildade har inga bekymmer av svanskappan medan vissa outbildade och känsligare individer kan reagera vilket vanligtvis är av övergående karaktär.


Tömmar

Tömmar

En standardtöm för körning har en tjocklek på mellan 4-4,5mm och blir vanligtvis alldeles för tung vid arbete i töm framförallt då avståndet till hästen ökar.
Av den anledningen tog vi fram tunnare tömmar som är 3 mm för att ge en optimal känsla och funktion. Tömmarna finns i längder 16, 14, 12, 10 meter.


Tömförkortare

Tömförkortare

Genom att använda denna tömförkortare och dela tömmen på mitten kan tex en 16 m töm halveras till 8 m vilket kan vara lämpligt vid t.ex. arbete på lång tygel.


Stabiliseringsrem för bett

Stabiliseringsrem för bett

Om hästen inte är komfortabel med betslet är det svårt att kommunicera och hitta en positiv utveckling. Hästens mun är känslig, vilket också varierar på olika individer. Därför kan det ibland vara en hjälp att avlasta hästens mun genom att använda denna stabiliseringsrem. Lär mer om hästens mun och bett i boken ”Hästens förutsättningar för arbete”


Kapson

Kapson

Kapsonen är många gånger en värdefull utrustning vid utbildning av såväl unga som äldre hästar.
Den här modellen har ett fast järn vilket gör att kapsonen ligger stadigt. Den är också justerbar så att den passar både häst och ponny.
Att använda kapson vid t ex longering borde snarare vara en regel än ett undantag!


Sidepull

Sidepull

Det finns många hästar, yngre som äldre som av olika skäl uppskattar ett bettlöst alternativ. Den här modellen är mycket flexibel och passar såväl häst som ponny.


Selar
Sadelmakare Lilian Ågren: www.flexselen.se


Bettet och hästens mun kan diskuteras som ett eget ämne men det finns en stor komplexitet då vi talar om ridning, körning där betslingen är en del i ett större sammanhang där hästens exteriör, biologi, munhälsa, utrustning, inlärning, ålder, utbildning , hur vi inverkar med våra händer måste sättas in i ett större perspektiv.
Sedan många år har vi producerat utbildningsmaterial kring bett, sadlar, inlärning, utbildning, träning och mycket mer.
Välkomna till www.equitellus.com och vårt Hästbibliotek och utbildningsmaterial.

För dig som har funderingar och vill lära mer så rekommenderar jag vår bok och utbildningsmaterial på https://www.equitellus.com/bocker/hastens-forutsattningar-for-arbete-bok

Länk till informationsfilmer hos Tärnsjö Garveri. https://tsgw.rcasp.se/038/sv/Produkter/Sadelmakeri_for_hastar 


Ny modell ledat bett!
Ny modell ledat bett

Stabilt, tunt, ledat bett med lösa bett ringar
10 mm 750 kr + frakt finns i storlek 9,5-13,5.
Min spontana känsla är att det är bättre att tänka en storlek större med detta bett i jämförelse med det oledade.
Skulle det inte passa går det att byta.

Beställning görs via email:
info@anders-eriksson.se och skickas mot faktura eller swish 123-1601251

 


Oledat bett

Oledat bett

Sedan 2017 har jag låtit tillverka det här oledade, lätt böjda bettet med lösa ringar som är 10 mm tjockt i rostfritt stål. Anledningen till att jag tog initiativet till att tillverka bettet är att det varit svårt att få tag i ett tunnare bett. Därmed inte sagt att det är en sanning att hästen ska ha det men man bör komma ihåg att hästen inte har plats för bett utan är något vi lånar utrymme till.
Anatomin är olika på olika individer och bett har olika funktion. Många hästar föredrar av olika anledningar ett oledat tunt bett som är stabilt.
Bettet finns i storlekarna 8,5-13,5. (Se fler bilder ut olika vinklar nedan!)

Pris 550 kr + porto

Beställning görs via email:
info@anders-eriksson.se och skickas mot faktura eller swish 123-1601251

Oledat bettDesign - Linearis | © Anders Eriksson - Hästutbildning